De werkwijze van Slaap Coach Pauline
In deze tekst nemen we je mee in de werkwijze van Pauline. Elk gezin en elk kindje is uniek, en daarom begint alles met een hulpvraag. Deze hulpvraag verschilt per situatie.
1. Eerste contact & kennismaking
Zodra de hulpvraag binnenkomt, zal er iemand uit het team hiernaar kijken. Vervolgens plannen we een kennismakingsgesprek op een moment dat goed uitkomt voor de ouder(s). Tijdens dit gesprek wordt er vooral geluisterd. Het is belangrijk dat ouders zich écht gehoord voelen – dat is in dit soort situaties van groot belang.
2. Advies over een passend pakket
Na het gesprek kan het zijn dat nog niet direct duidelijk is welk pakket het beste past. In dat geval overlegt Pauline met haar collega’s, waarna er een voorstel wordt gedaan. Vaak voelen ouders zelf al goed aan wat passend is. Als blijkt dat de ouders een pakket willen kiezen dat wellicht te uitgebreid is voor de situatie, geven we dat ook eerlijk aan.
3. Plannen van het consult
We plannen het consult zo snel mogelijk in, zodat het gezin snel weer terug kan naar rust – en vooral naar goede slaap. De dag voor het consult hebben we nog kort contact via WhatsApp om eventuele bijzonderheden of laatste vragen te bespreken. Soms gebeurt dit ook op de dag zelf.
4. Het consult
De invulling van het consult verschilt per gezin. Soms is het kindje aanwezig, maar niet altijd – sommige kinderen raken namelijk snel overprikkeld of zijn bij de opvang. Ouders zorgen er op hun manier voor dat Pauline toch een goed beeld krijgt van het kind en zijn of haar karakter.
Bij het gesprek zijn de belangrijkste zorgpersonen aanwezig: meestal de ouders, maar soms ook grootouders of andere betrokkenen. Samen maken we een plan dat past bij het gezin én bij de hulpvraag. Het plan moet niet alleen goed voelen voor Pauline als slaapcoach, maar vooral voor de ouders – zij moeten er immers mee verder als Pauline er na het consult of na een paar nachten niet meer is. Er is dus geen sprake van een “1 plan voor iedereen scenario.

5. Nazorg & begeleiding
Na het consult blijft er intensief contact, de lengte in weken is afhankelijk van het gekozen pakket. Dit contact loopt meestal door over een periode van twee tot vier weken.
Als Pauline een nacht (of meerdere nachten) bij het gezin is geweest, kan het spannend zijn om daarna zelf door te gaan.
Soms zijn er ook situaties waarin bijvoorbeeld een PGB is gegeven of is er fysiek geen mogelijkheid de nachten zelf te doen.
Gelukkig is er dan ook de mogelijkheid om samen te werken met Nannies at Night , wat vaak extra rust geeft. Nannies at Night werkt, alleen samen met professionals met een medische achtergrond of grootschalige expertise met jonge kinderen, zoals kraamverzorgenden of kinderartsen in opleiding.
Er is dus altijd een passende oplossing te vinden; wij zijn er echt voor jou!
6. De periode na het consult
Na het consult gebeuren er vaak veel dingen: sommige kindjes komen bijvoorbeeld in een nieuwe ontwikkelingsfase terecht omdat ze ineens veel beter gaan slapen. Pauline begeleidt ouders hier stap voor stap in – dat geeft vertrouwen bij de ouders dat ze ook mee kunnen groeien met de ontwikkeling van hun kindje.
Pauline is dus ook op moeilijke momenten vaak beschikbaar voor contact, wat voor veel ouders van onschatbare waarde is.
7. Overnachten bij het gezin
Als Pauline een nachtje blijft, slaapt ze zo dicht mogelijk bij het kindje. Dit kan op verschillende manieren: op een stretcher of matrasje op de kamer, op een bank in de buurt of in een ander bedje vlakbij. Dit wordt altijd vooraf afgestemd met de ouders.
Hoe verlopen de nachten?
Vanaf het moment dat Pauline er in de vooravond is zal ze het daar waar passend samen doen met de ouders of het overnemen. Er wordt tijdens een pakket met meerdere nachten ook nog meer uitleg en informatie gegeven maar als de ouders gaan slapen neemt Pauline het over indien gewenst.
Zo ontstaat er een fijn patroon.
De ouders kunnen ten alle tijden meedoen, meekijken en hebben inspraak; want het is hun kindje.
Klaar voor de volgende stap? Ontdek mijn slaapcoaching trajecten.
“Een kindje met honger of pijn gaat niet slapen, check dit dus altijd!!!” – Pauline